Olympiade NL talenten fonds prijs

Olympiade NL talenten fonds prijs

20 februari 2023

Op 9 en 10 februari vond de nationale eindronde van de European Olympiad of Experimental Science (EOES) plaats aan de Universiteit Twente in Enschede. Het team van het St Ignatius Gymnasium in Amsterdam, bestaande uit Loïc van Asten, Itai Givony en Idse Bayu Tromp heeft de NL Talenten Fonds prijs gewonnen en kan daarmee meedoen aan het trainingsprogramma voor de internationale EOES.
De EOES vindt jaarlijks plaats en is bedoeld om leerlingen te enthousiasmeren voor science en technology. En ook om hen uit te dagen en de kans te geven te excelleren. 150 teams van scholieren hebben meegedaan aan de voorrondes. In teams van 3 hebben ze wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd op het gebied van natuurkunde, scheikunde en biologie. Naast kennis en praktische vaardigheden zijn plannen, samenwerken en verdelen van taken belangrijke aspecten bij deze teamwedstrijd. De beste 10 teams mochten deelnemen aan de eindronde aan de Universiteit Twente.
De eerste plaats is gewonnen door het team van het Praedinius Gymnasium in Groningen, bestaande uit Marta Kavatsyuk, Thomas van der Zwan en Iva Beemster. De tweede plaats is gegaan naar het gemengd scholen team, bestaande uit Allie Zong ( Lorents Casimir Lyceum Eindhoven), Ruben van Gaalen (Lyceum Kralingen, Rotterdam) en Sophie Snip (Stedelijk Gymnasium Arnhem). Beide teams vertegenwoordigen Nederland op de EOES-2023 die van 29 april t/m 26 mei gehouden wordt in Riga (Letland).
Steffi Kragten (Christelijk Lyceum Utrecht): “Ik vind de EOES-2023 erg interessant met uitdagende opdrachten die je niet zomaar op school doet. Dit is erg leuk omdat je zo op een andere manier over dingen moet nadenken”. De opdrachten gingen over het meten van spierkracht, het bepalen van treksterkte van hoofdhaar en het meten van de hardheid van het Twentse leidingwater.

Naar nieuws

Share this page